De Glamping, ons terras, het jaar rond.

Ooit kreeg ik het boek ‘De tuin het jaar rond’, met daarin voor iedere maand een – qua hoeveelheid behoorlijk demotiverend- takenoverzicht. Na 5 jaar ‘Place de la Famille’ kan ik een overzicht voor ‘De glamping het jaar rond’ schrijven. Ieder jaar ziet er globaal hetzelfde uit en de taken van iedere maand zijn nodig om in juni weer te kunnen starten. Het overdekte terras fungeert in de winter als opslag en als klusruimte, dus de Grote Voorjaarsschoonmaak in mei is geen overbodige luxe!

Begin september gaan onze kids weer naar school en hebben we overdag tijd voor de administratie en de PR voor het aankomende seizoen. We lopen de website na en sturen een nieuwsbrief rond. Half september zwaaien we de laatste gasten uit en zo snel mogelijk bergen we kwetsbare meubels van de tenten op in de eigen badkamer van iedere tent en de kleinere inventaris tijdelijk in de receptie. De ijzeren bedden en stoelen slaan we op in en rond… de reuzebox!

 

Er is altijd wel een weerbericht dat ‘eind van de week kans op een bui’ aankondigt en we willen de matrassen en tenten kurkdroog opstapelen op pallets in het badgebouw. Dus buffelen we 2 weken door in het tempo dat we nog gewend zijn (van 8.00 uur ontbijtjes rondbrengen tot 22.00 uur afwas & tafels afnemen na de maaltijden op het plein): overdag sjouwen we met de tent(inventaris)en en ’s avonds verwerken we de reserveringsaanvragen van de vroeg-boekers.

Meubels overwinteren in ‘eigen’ badkamer.

 

In oktober komen de (schoon-)ouders op bezoek bij hun (klein)kinderen en kunnen we fysiek uitrusten en bijtanken. De inventaris van de tenten (bestek, servies, speelgoed) wordt gepoetst, geteld en opgeslagen. Er rolt een boodschappenlijst uit en ook een klussenlijst met bijvoorbeeld ‘picknicktafels van het plein verstevigen’, ‘trap van stapelbed tent 1 t/m 3 langslopen’, ‘tent 3 en 4 voor reparatie naar Nederland’, etc.. Al deze ‘post-it’s’ worden door Chris op de winterplanning gezet, maar eerst genieten we als gezin van 2 weken (herfst)vakantie naar de zon en/of naar Nederland. Het inplannen van alle reserveringsaanvragen is een grote puzzel: opties worden al dan niet verzilverd, vakanties op ons verzoek al dan niet een week eerder of later ingepland… Daar gaan we in het buitenland dankbaar even voor online: een heerlijk gevoel als de eerste week ‘vol’ is!

In november en december begint het klussen. In onze eerste twee winters lag er in Jayac eind februari zo’n twee weken een dikke laag sneeuw. De scholen waren dicht, we konden niet naar de bouwmarkt en we hadden dus verplicht ‘vorstverlet’.  Dat hakte flink in op de planning, en daarom is er nu een to do lijst “VÓÓR de vorst”. Er zijn grote klussen (afgelopen winter het overdekte terras in Sarlat en de verdubbeling van het terras van de gîte Achterom) en ‘stop-klussen’ zoals het verstevigen of (her)schilderen van tafels. Ook de tuin wordt winterklaar gemaakt; we snoeien en geven de aardbeien een laag stro.

Chris maakt afdak voor Sarlat… op het terras.

 

Er is ook tijd voor hobby’s, speel- en eetafspraken, vrijwilliger zijn op school, uitstapjes of juist een dag cocoonen voor de kachel (de houtvoorraad moet ook in november worden aangevuld, trouwens). Het zijn de maanden waarin we niet geleefd worden door deadlines en ons het meest ‘eigen baas’ voelen, omdat we ’s avonds plannen maken voor de korte èn langere termijn.

Eind december ligt de boodschappenlijst voor de kerstvakantie in Nederland klaar en ook voor de Soldes hier, begin januari: met name beddengoed en electronica zijn dan – letterlijk met stip- in de aanbieding. We lopen de eerste 2 dagen van de Soldes heel efficiënt al onze favoriete winkels door en kopen naast de spullen op ons lijstje, met name mooiere -Franse- versies van de bestaande inventaris (bv. koektrommels of een notitiebord), wanneer het die dag (ook in 9- of 11-voud) betaalbaar is. Terwijl het buiten pittig koud is, binden wij op het dak van de auto 3 nieuwe tuinmeubel-sets of een voetbaltafel vast … met felgekleurde 70 % korting stickers rondom!

Qua klussen zijn januari en februari (koudste maanden van het jaar) de reparatie/onderhoud maanden. Chris maakt van 3 wiebelende stoelen 2 stevige exemplaren; zet in de Soldes gekochte opslag- en stoppenkasten in elkaar; vervangt een latje links en een leiding rechts. Loes schuurt en schildert gestaag door in haar schilder-schuur waar het met een kacheltje minimaal 10 graden blijft, repareert en kaft tientallen spelletjes, zoekt naar nieuwe recepten en speel-ideeën op het internet.

In maart en april schreeuwt de tuin om aandacht. De grote klussen worden afgerond (afgelopen winter maakte Chris van de geschuurde en geschilderde planken een keukenmeubel en stapelbed voor tent 9 en bekleedde hij de gîte Achterom rondom met hout). ’s Avonds lopen we de informatiemap langs: zijn er nieuwe attracties/ andere openingstijden of tarieven/ kan een routebeschrijving of het mailtje-van-vlak-voor-vertrek NOG duidelijker? Op internet worden, na prijs- en kwaliteitsvergelijk, de nog niet gekochte items van de boodschappenlijst (zoals nieuwe keukenmachine, printer-inkt) besteld.

Keukenmeubel af, …

 

… stapelbed in schilderschuur.

 

In mei komen vrienden en familie voor de grote schoonmaak van het hele terrein en alle ‘mooi weer’ klussen zoals het schilderen van de buitenboel en … onkruid wieden! We proberen er ook wat ‘vakantiegevoel’ in te mixen, maar het is vooral heel veel werk om alles weer te laten glimmen. De vlonders worden uitgepakt (daar liggen in de winter grote zeilen overheen) en de tenten opgezet. We boenen alle meubels en zetten ze terug op hun plaats. In het badgebouw worden stof, spinnenwebben en andere winter-sporen verwijderd.

Op het plein zetten we de houten meubels in de olie, de kussens in de box en de spelletjes in de kast; poetsen we de kitchenette grondig en schilderen we de kinderbanken en tafels opnieuw wit.

Het plein, klaar voor ontvangst.

 

En dan kunnen de gasten er in juni-juli-augustus een drankje drinken, een hapje eten, een spelletje doen. Aan de muur hangt een collage met een speluitleg van de leukste spelletjes voor volwassenen.. voor als de prinsessen zijn begonnen aan hun schoonheidsslaapje en ook de kleine superhelden naar bed zijn.. gezellig !

Mölky op het plein.