Dingen die anders lopen, seizoen 2017

In het zomerseizoen heeft iedere week een vaste structuur rond de wissel-, was- en kookdagen. Onvoorziene gebeurtenissen vragen vervolgens om flexibiliteit, een tandje erbij en/of teamwork. Dat zijn de uitzonderingen die de planning uitdagend en ons scherp houden. Het is dankbaar werk om families (op weg) te helpen, te tolken, te ondersteunen bij een vervelende situatie, onze eigen logistieke problemen op te lossen. Hieronder een chronologische opsomming, als een kijkje achter de schermen. 

Week 1.

 • Het uitzendbureau voor de zaterdagochtend-schoonmaak laat het afweten, op vrijdagavond 17.00 uur (= de avond vóór de opening !!). Die zaterdag zelf het badgebouw poetsen, op dinsdag t/m vrijdag: een nieuw uitzendbureau vinden en sollicitatiegesprekken/ contract-bureaucratie doorworstelen voor 2 schoonmaaksters.
 • Een familie met een ziek kind gaat via dokter, laboratorium en eerste hulp terug naar Nederland met speciaal vervoer.

Week 2.

 • Een familie gooit de auto op slot met de sleutel op de achterbank. Garagebedrijf komt ‘inbreken’. Wil dat ik bij blijf staan (als getuige?).
 • De rol van het afdekzeil over het zwembad staat op instorten en kan enkel nog met 2 personen bediend worden. Offertes aangevraagd voor automatische variant, op zonne-energie. Grote prijsverschillen, maar minimale levertijd altijd 2-4 weken…
 • Een verre buur komt spontaan langs om het hoge gras achter de Place te maaien en mee te nemen (in van die grote hooi-rollen, voor zijn koeien), een klus waar we de afgelopen jaren iemand voor hebben betaald. Dat is de buurman ter ore gekomen en hij vindt dat we lang genoeg als ‘naïeve buitenlanders’ zijn afgezet.. Ik beloof hem een bak aardbeien uit onze tuin en hij zegt “marché conclu” (“afgesproken!”).

Heet dit nou Hooi-rol of Stro-wiel?

Week 3.

 • Een familie (oud-gasten) vraagt of we een borrelpakketje willen klaarzetten voor een bevriende familie die zij naar ons verwezen hebben. Wijn en wat lekkers… leuk om uit te zoeken, moeilijk om binnen het afgesproken budget te blijven.. het moet niet ONS cadeau worden!
 • Een hittegolf. Het is 5 dagen achter elkaar warmer dan 35 graden en dat in juni ! Ik verwijs de gasten alsof het augustus is naar de beste picknickplaatsjes langs de Dordogne. Daar is het met een lekker windje en in het koude water, goed vertoeven.
 • De aardbeien moeten nu geplukt en schoongemaakt worden … anders worden ze overrijp. Ik vries 7 flinke zakken in, om 7 keer een tiramisu-met-aardbeien-uit-eigen-tuin uit te serveren. En ga de beloofde bak aardbeien wegbrengen naar de buurman.
 • De honden van een andere buurman komen te pas en vooral te onpas een kijkje nemen op het tentenveld. Veel kinderen zijn er dol op, maar we willen hen niet op ons terrein! Chris rijdt naar de bouwmarkt, plaatst een hek tussen de parkeerplaats en het tentenveld en spreekt de buurman er op aan.

Week 4.

 • Voor deze week zijn de weersvoorspellingen héél anders: 18 ipv 38 graden en regen op woensdag, donderdag èn vrijdag. Veel gasten die in hun tweede week zitten, besluiten al één of enkele dagen eerder te vertrekken. En een familie die op een ander adres in de regen zit, komt graag een dagje eerder naar ons toe, vanwege het overdekte terras-met-speelkasteel. We passen ons schoonmaakrooster er op aan.
 • Op vrijdagochtend komt er iemand langs voor de verplichte jaarlijkse keuring van de elektriciteit: geaardheid, noodstroom, etc. Daarvoor dient hij de stoppenkast zo’n anderhalf uur lang aan-uit-aan-en-weer-uit te zetten. Niet zo handig aangezien ik die ochtend 20 quiches wil bakken voor de gasten die op zaterdag arriveren…

 

Verse quiches… met vertraging !

Week 5:

 • Deze zaterdag, de eerste IN de schoolvakantie, is voor ons een lastige wisseldag: alle gasten blijven een tweede week of gaan door naar een glamping in de regio, waar zij niet voor 15.00 uur terecht kunnen. Zij hebben geen haast om de tent of gîte vóór 10.00 uur te verlaten en denken allemaal “Ze beginnen vast met een andere tent/ gîte” zodat wij om 10.30 uur pas kunnen gaan poetsen. Normaal gesproken zijn er 2 à 3 families al voor het ontbijt vertrokken… en 2 à 3 tenten om 10.30 uur klaar voor de nieuwe families!

Week 6:

 • De tour de France komt door Sarlat, en een bekend Nederlands/Belgisch wielrenner verblijft bij ons op de Glamping deze week. Daardoor lééft de Tour voor ons veel meer dan de afgelopen jaren. Er komt een heuse Belgische cameraploeg langs op de Glamping en die avond kijken we op het plein met een aantal Nederlandse èn Belgische gezinnen naar de uitzending van Vive le Vélo waar ‘onze wielrenner’ te gast is en ja… de safaritenten komen mooi in beeld. Onze naam helaas niet, maar het was een leuke dag in en rond Sarlat.
 • Op donderdag is het 13 juli en op deze vooravond vóór feestdag ‘quatorze juillet’ is er vuurwerk in Salignac om 22.30 uur. Daar gaan we naar toe met een vijftal families, dus de BBQ afwas moet even snel-snel-snel…
 • De automatische rol voor het zwembadzeil wordt afgeleverd, inclusief instructie- uurtje.

Week 7:

 • Er is een gast die vlees noch vis eet maar 2 weken wel iedere kook-avond gezellig aanschuift… dat vraagt om meer variatie dan ‘Camembert uit de oven’ en een ‘groentespies op de BBQ’. Even terug de (on-line) kookboeken in!
 • En soms doe je zelf iets stoms wat erg veel tijd kost. Op vrijdagmorgen laat ik de keukendeur op een kier staan met enkele gebakken quiches onder aluminiumfolie om af te koelen: na een bezoek van camping-kat Fantje kan ik opnieuw beginnen ! En vrijdagmiddag vergeet ik dat ik een emmer water aan het vullen ben en loopt in 10 minuten de boel helemaal onder water… wat helaas in 10 minuten niet opgedweild is!

Week 8:

 • Naar het postkantoor met enkele gevonden voorwerpen: een bril, een oplader voor een babyfoon en een armbandje met emotionele waarde. Op het postkantoor worden mijn enveloppen door een doen-alsof brievenbus geschoven. Past het niet, dan is het een pakketje en dus dubbel zo duur qua verzendkosten. Bovendien moet ik dan verklaren wat er IN het pakketje zit. Doet me denken aan de keer dat ik een vergeten kolf-apparaat (hoe zeg je dàt in het Frans?) ging opsturen!

Week 9 t/m 11:

 • Hoog-hoog-seizoen. Met bijna allemaal terugkerende gasten, en late gezellige spelletjesavonden en leuke gesprekken waarop wij tegen middernacht aangeven ‘doet de laatste wel even het licht uit’? We moeten iets vaker naar de winkel om de drank-voorraad aan te vullen.
 • Omdat we ook in het laagseizoen al vol zaten, is het voor ons verder géén topdrukte qua werkzaamheden; juist niet! In de keuken kan het nu iets meer op de automatische piloot. En de aanwezige kinderen zijn nu minimaal van schoolgaande leeftijd maar vaak ook 7, 8 of 9. Dus onze kinds zijn onder de pannen! Na de maaltijden trakteren zij ons op ‘shows’: van dansjes, synchroon duiken en play-back act tot een toneelstuk met hoeden en brillen. Bijkomend voordeel: terwijl de ouders nog staan na te praten bij het ‘podium’, ruim ik in enkele minuten de tafels af.
 • De BBQ/picknick plaats is voorzien van schaduwdoeken, om er ook lekker te kunnen lunchen. Maar een onvoorzien bij- effect is dat de warmte ’s avonds langer blijft hangen onder de doeken en dat het een soort zit-kuil-hang-plek wordt.. waar het gezellig toeven is. Sommige gezinnen hebben last van het lawaai en democratisch (ik maak een rondje) spreken we af dat de gezelligheid zich vanaf 23.00 uur dient te verplaatsen naar het plein.
 • Een Nederlandse dame, al jaren woonachtig in Frankrijk, biedt aan om langs te komen met haar massage-bus, voor ontspannende massages voor onze gasten. Professionele sportmassage, gecombineerd met ontspannende olie en een goede kop thee. Het aantal inschrijvingen is wisselend, maar het enthousiasme van de deelnemers achteraf is unaniem hoog. Dat maakt mijn bescheiden tijdsinvestering (PR, vragen beantwoorden, contactpersoon zijn) de moeite waard.

Massage bus Les Marguerites

 

Week 12.

 • Er zijn deze week 6 volwassenen (!) met een allergie of dieetwens…. en niet één keer dezelfde. Een lekker toetje zonder gluten, zonder melk, zonder walnoot èn zonder steenvruchten… dat stond niet op het menu. Het is echt even aanpoten, aanpassen en opletten in de keuken en bij het uitserveren, maar het lukt.
 • Eén schoonmaakster is met vakantie, de ander gevloerd door een hernia. We moeten het zelf doen! Gelukkig komt er een buurmeisje op zaterdag helpen en vertrekken de gasten van de gîtes toevallig al op vrijdag. Op vrijdag èn zaterdag zo’n 6 uur poetsen, gatsie!

Week 13.

 • Achtste en laatste zomervakantieweek van onze kinderen. Alle losse uurtjes gaan op aan het nakijken en aanvullen van schoolmateriaal, waarbij op iedere stift, gum en boek een naamsticker hoort. Nieuwe (sport)schoenen, kledingkast uitmesten, naar de kapper: ze glimmen weer. Op woensdag een kinderfeest voor de oudste, die begin augustus jarig was. De gasten mogen van deze ‘drukte’ natuurlijk niets merken.
 • Nogmaals zelf poetsen op vrijdag en zaterdag … gelukkig met het vooruitzicht dat het volgende week is opgelost.
 • Vaak zijn er 2 tot 4 ontbijtjes-bij-de-tent (of gîte) geboekt per week. Deze week zijn het er 5, in week 14 zelfs 7 en in week 15: 6… wat je een eindsprint noemt! Voor 7 families eieren-met-spek bakken… dan zet ik de wekker een half uurtje vroeger!

Week 14/15.

 • We beginnen -achter de schermen- met opruimen. Niet meer blindelings ‘zongedroogde tomaatjes’ inkopen: goed kijken wat er nog in de voorraad staat. En in het kantoor de stapels papieren en notities opbergen en verwerken in to do lijstjes.
 • De nieuwsbrief van september wordt geschreven. Voor die de deur uit kan moet de website up to date zijn, en vooral het reserveringsformulier. Maar wanneer gaan we precies open? En zijn meer knopen die moeten worden doorgehakt.
 • Naar het postkantoor, met weer een oplader en een knuffel-leeuwtje.
 • De laatste weken is het bewolkt, geen lekker zwem-weer. Toch wordt er weinig geklaagd, vermaken de gasten zich prima en vertrekt er nauwelijks iemand eerder dan op zaterdag. Als compliment en leuke afsluiter bieden we op de laatste avond pizza’s aan. Op het terras onder de straalkachels. Soirée Pizza:

Lekker en gezellig!