Een magisch mooie plek

Afgelopen zaterdag waren we te gast in het bos van een vriendin, waar een middeleeuws dorp is nagebouwd. Een prachtige plek om te ontspannen, waar mooie gesprekken als vanzelf ontstaan en de waan van de dag heel ver weg lijkt. Ik ben er trots op dat veel gasten dat gevoel ook bij ons op de Glamping ervaren. Ik kon er nooit goed de vinger opleggen, maar het is zeker méér dan onze inzet… het is ook de plek die ‘klopt’. In het Psychologie Magazine van deze maand lees ik in welke omgeving mensen zich vanuit hun natuurlijke aanleg het beste voelen. De beschrijving past bijzonder goed bij de magische plek in het bos… en bij onze Glamping!

Vriendin M. organiseerde met haar man in het bos jaarlijks een middeleeuws feest: gasten in ridder- en jonkvrouw gewaden aan lange houten tafels, rond de kookpot op het kampvuur of de hout-gestookte oven. Na het overlijden van haar man raakte de plek overwoekerd, maar vorig jaar werd de locatie voor het eerst in bijna 15 jaar weer gebruikt. Chris en ik hielpen toen mee om metershoge stapels bladeren weg te ruimen en de verweerde tafels en het podium te herstellen.

De contouren van een tiental houten hutjes verschenen, ingericht als smidse of bakkerij… alsof we echt een dorp uit de Middeleeuwen ‘ontdekten’. Die dag voelden wij de magie van de plek al. Twee dagen later plaatsten gasten uit alle windstreken hun meegebrachte etenswaren, drank en fotoboeken op de tafels voor een heel lang picknick-feest vol herinneringen. De traditie was in ere hersteld. Afgelopen zaterdag gingen we pas ’s avonds (na het uitdelen van de quiches hier op de Glamping) naar het bos en bij het invallen van de nacht, met muziek en zang op het podium, een kleiner aantal kinderen en een groter aantal goede gesprekken was de ervaring nog mooier dan vorig jaar.

Magische plek in het bos

 

Drie dagen later lees ik in het Psychologie Magazine (artikel “Leven naar je natuur” juli 2017) dat mensen zich beter voelen wanneer de omgeving aansluit bij hun natuurlijke behoeften: een groene omgeving, hechte sociale contacten, daglicht, duidelijke uitdagingen en lichaamsbeweging. Die behoeften (stammend uit de tijd dat mensen nog jagers & verzamelaars waren) worden in een moderne stedelijke omgeving NIET vervuld:

  1. We ervaren een gebrek aan groen, terwijl we voor ontspanning behoefte hebben aan een veilige plaats waar voldoende voedsel en water is; een hoger gelegen, stille plek waar we gevaar op tijd zien aankomen, met beschutting en rugdekking (ook in de vorm van bekende personen i.p.v. vreemden);
  2. We leven niet meer in stamverband; een hechte groep waarin iedereen een duidelijke taak en hetzelfde doel heeft (bv. ‘overleven’), er bij hoort, diensten en voorwerpen uitwisselt, direct en vertrouwd contact heeft.
  3. Ons stress-systeem is bedoeld om in noodsituaties te vechten of te vluchten en daarna de balans weer terug te vinden; niet om chronisch op scherp te staan door deadlines, volle mailboxen en angstaanjagende nieuwsberichten.
  4. Onze leefwijze volgt onvoldoende het natuurlijke ritme van onze biologische klok: overdag vangen we te weinig daglicht; als de zon ondergaat doen we de lampen aan en werken we door op ochtend-blauw-licht verspreidende schermpjes.

Volgens de auteur verklaren deze conflicten tussen onze moderne leefwijze en oer-driften (jagen & verzamelen) psychische klachten als een burn-out. Als activiteiten die juist ‘van nature’ bij ons passen noemt hij kamperen, teamsport/ samenwerken, dingen zoeken of sparen, reizen en wandelen.

Heksensoep maken = jagen & verzamelen ?

 

Op de magische oer-plek in het bos spelen de conflicten niet: (1.) Het is er prachtig groen en stil, overzichtelijk, iedereen is bevriend met M. en zo dus ook met jou; (2.) de aanwezigen hebben een gezamenlijk doel: de traditie in ere houden. We wisselen eten (en complimenten!) uit en delen het bestek en de borden. De setting met lange tafels nodigt uit tot mooie gesprekken; (3.) Als een gedeelte van de tafel instort, springt iedereen op en wordt het probleem verholpen (niet echt structureel: we gaan met z’n allen aan één kant zitten ;). De wereld buiten het bos bestaat vanavond niet; (4.) Het feest begint om 12.00 uur ’s middags en wordt de volgende dag afgesloten met een ontbijt… we hebben de tijd aan onszelf en iedereen eet, speelt, drinkt of rust wanneer hij/zij daar zin in heeft. Mooie djembé muziek luidt de nacht in, met krekels en vogels op de achtergrond. We waren graag tot het ontbijt gebleven!

Djembé, zang en krekels: genieten!

 

Wanneer ik op onze Glamping mensen rondleid hoor ik vaak “wat een fantastische plek!” en “Hier gaan we genieten”. Dat gebeurt vervolgens ook, en ruim een vijfde van de families komt nog eens terug. Dat komt niet enkel omdat “Chris en Loes het goed voor elkaar hebben”, maar ook door de plek zelf. Iets dat al aanwezig was toen we het terrein kwamen bezichtigen en ik er als een blok voor viel.

Ik kon er nooit goed de vinger opleggen, maar na het lezen van “Leven naar je natuur” begrijp ik waarom vrijwel alle gasten zich hier ontspannen: (1.) Het is er groen en stil, overzichtelijk en veilig: vrij uitzicht rondom, de hoge open schuur is een herkenningspunt bij wandelingen en biedt beschutting bij zon en bij regen; (2.) De gasten vormen automatisch een groep (elkaar leren kennen duurt geen dagen maar uren!) en wisselen informatie, spullen en tips uit om ‘de vakantie met kleine kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen’. Gedeelde smart (te warm, te nat, een gesloten winkel) is halve smart. En vlees van een gedééld BBQ- rooster smaakt stukken lekkerder! Dit voelden wij zelf ook tijdens de klus-zomer-met-vrienden voorafgaand aan ons eerste seizoen: in het klussen vonden we een gezamenlijk doel, het was ‘teamsport’ en zes weten meer dan twee…; (3.) Wordt er iemand ziek of ligt de sleutel in een dichtgeslagen auto… dan kunnen gasten op elkaar of op ons terugvallen. Er wordt gebeld, getolkt en georganiseerd tot de balans hersteld is. Relativeren kun je (van elkaar) leren. Gezonde stress wordt opgezocht door het doen van speurtochten of een klimparcours; er is veel meer off-line tijd dan thuis; (4.) Op de Glamping ligt het brood om 8.15 op de broodplank en kun je 4 keer per week om 18.30 uur aanschuiven voor het avondeten. Overdag uitstapjes, zwemmen en buiten spelen, ’s avonds een boek, spelletje of goed gesprek.. met wat geluk valt de hele familie als een blok in slaap.

Magisch wil ik onze Glamping niet noemen, maar wel een hele ontspannen en soms magisch Mooie plek !