2018: Een heel relaxt seizoen

Met nog een kleine 3 weken voor de boeg durf ik – “Touche bois!” zeggen ze hier in plaats van “Afkloppen!”- wel te zeggen dat dit seizoen heel relaxed verloopt, voor de gasten en voor ons. Naast het mooie stabiele weer en de gezellige gasten ervaar ik dat onze weekplanning, ervaring en mindset elkaar versterken in een positieve spiraal.

De weekplanning beschrijft de vaste terugkerende taken per dagdeel. Een week bestaat uit 21 dagdelen, waarvan we er 3 vrij zijn. Vier dagdelen staat er slechts een kleine klus op de planning, zoals een boodschappenlijst maken; de responsmailtjes op onze mail-vlak-voor-vertrek doornemen, vuilnis ophalen of de eindrekeningen rondbrengen. De overige 14 dagdelen zijn goed gevuld met bv. ontbijtjes serveren, een inloop-uur op de receptie en een schoonmaakronde van plein en zwembad; boodschappen/ koken/ serveren/ afwassen; wissel(zater-)dag op de Glamping of wissel(vrijdag-)middag bij Excellent Sarlat.

Vorige zomers liep ik vaak achter de planning aan. Zodat Chris met de autosleutel in de hand stond te wachten op mijn boodschappenlijst…   Of ik deed meerdere dingen tegelijk. Zodat ‘ramen wassen’ twee uur duurde en ik mijn telefoon na die twee uur gegarandeerd kwijt was. Dit jaar houden we ons aan de weekplanning. Die regelmaat geeft rust. Het inloop-uur op de receptie met vaak een kopje koffie erbij… voelt eigenlijk niet als ‘werk’.  En wanneer dat op de planning staat, zijn we ook echt vrij.

Kano en famille

 

Naast de vaste taken zijn er onderhouds- en tuinklussen, die grotendeels bepaald worden door het weer. En gasten vragen ons een klamboe te vervangen, een wastafel te ontstoppen, een garage te bellen of een pleister te plakken…: iedere dag is anders. Met daarbinnen als speciale categorie de gasten die ons vragen om voor hen een uitzondering te maken op de regels. Een “nee” is niet klantvriendelijk maar een “ja” die onze grenzen te veel oprekt, beloont ‘mondige’ gasten onterecht… Dit dilemma was de afgelopen jaren wel eens een energie-slurper. Hoe reageer je op de vraag: “Zou je voor ons, als het niet te veel moeite is, in plaats van twee quiches, één quiche willen bakken en een pannetje pasta met rode saus willen maken? Onze kinderen lusten geen quiches”. 

In zeven jaar hebben we ervaring en zelfvertrouwen opgebouwd. We weten waarop onze regels/ keuzes gebaseerd zijn; hebben vele uitzonderingen een keer uitgeprobeerd en daarbij onze neus gestoten; weten dat respectvol duidelijk zijn méér acceptatie afdwingt dan vriendelijke onduidelijkheid.

We zijn assertiever geworden, maken enkel uitzonderingen wanneer gasten dat verdienen vanwege een allergie, een pech-geval of een persoonlijke klik (we zijn ook maar mensen 😉 en doen dat dan ook met plezier: zo’n uitzonderingen geven juist energie. Het bespaart ons bovendien een boel extra werk!

Gasten relaxen op het plein

 

En ten slotte de mindset: het innerlijke proces, waar ‘tevredenheid’ begint. Ik las deze winter over het non-dualisme: mensen hebben altijd het gevoel dat ze nu (ook) ergens anders zouden moeten zijn of in de toekomst iets nog beter zouden moeten doen. Terwijl je nooit ergens anders of in de toekomst bent, maar altijd in het hier en nu. Zelfs als je al je doelen behaald hebt, zul je op dat moment weer nieuwe twijfels en toekomstplannen hebben. Stop met ‘willen veranderen’, begin met accepteren dat het is zoals het is. Relax, beweeg mee, volg … het is Goed.

Dit was een eye-opener voor mij. Ik kan mijn taken zoals ‘koken’, ‘receptie-uur’ of ‘de was’ op twee manieren uitvoeren: met m’n gedachten al bij de volgende taak (“ik moet opschieten, zodat ik zo meteen … “) of volledig in het hier en nu. Ontspannen om me heen kijkend wat ik in het hier en nu màg doen. Qua werk, maar ook qua gesprekken, hobby’s en uitstapjes. Een vraag van onze kids of ik even tijd voor ze heb, beantwoord ik dit seizoen volmondig met ja of nee. Als het “nee” is, dan is het ook goed, want ik ben iets anders aan het doen, het is zoals het is.

De combinatie van het assertief uitdragen van de regels, het minder uitzonderingen dùrven maken en de mindset om in het hier en nu met één activiteit bezig te zijn, zorgt dat het werk sneller en beter gaat en we ‘en famille’ meer van onze vrije tijd genieten. 

In de flow van de automatische piloot voor de taken waarbij dat kan, blijft er meer energie over om flexibel en relaxed te reageren op onvoorziene gebeurtenissen, verrassingen en vragen. Waarbij het ontspullen (zie vorige blog) slechts plankje voor plankje gebeurt, wat dan ook weer Goed is. 

Conclusie: Dankbaar voor weer een mooi seizoen !!

Voetbaltafel voor het speelkasteel