2018: Een heel relaxt seizoen

Met nog een kleine 3 weken voor de boeg durf ik – “Touche bois!” zeggen ze hier in plaats van “Afkloppen!”- wel te zeggen dat dit seizoen heel relaxed verloopt, voor de gasten en voor ons. Naast het mooie stabiele weer en de gezellige gasten ervaar ik dat onze weekplanning, ervaring en mindset elkaar versterken in een positieve spiraal.

De weekplanning beschrijft de vaste terugkerende taken per dagdeel. Een week bestaat uit 21 dagdelen, waarvan we er 3 vrij zijn. Vier dagdelen staat er slechts een kleine klus op de planning, zoals een boodschappenlijst maken; de responsmailtjes op onze mail-vlak-voor-vertrek doornemen, vuilnis ophalen of de eindrekeningen rondbrengen. De overige 14 dagdelen zijn goed gevuld met bv. ontbijtjes serveren, een inloop-uur op de receptie en een schoonmaakronde van plein en zwembad; boodschappen/ koken/ serveren/ afwassen; wissel(zater-)dag op de Glamping of wissel(vrijdag-)middag bij Excellent Sarlat.

Vorige zomers liep ik vaak achter de planning aan. Zodat Chris met de autosleutel in de hand stond te wachten op mijn boodschappenlijst…  Of ik deed meerdere dingen tegelijk. Zodat ‘ramen wassen’ twee uur duurde en ik mijn telefoon na die twee uur gegarandeerd kwijt was. Dit jaar houden we ons aan de weekplanning. Die regelmaat geeft rust. Het inloop-uur op de receptie met vaak een kopje koffie erbij… voelt eigenlijk niet als ‘werk’.  En wanneer dat op de planning staat, zijn we ook echt vrij.

Kano en famille

 

Naast de vaste taken zijn er onderhouds- en tuinklussen, die grotendeels bepaald worden door het weer. Appels rapen, komt regelmatig terug! En natuurlijk springen we in op vragen van gasten als er een klamboe kapot gaat, een wastafel niet goed doorloopt, er een garage gebeld moet worden of een pleister nodig is… Iedere dag is anders. 

In zeven jaar hebben we ervaring en zelfvertrouwen opgebouwd. Onze neuzen gestoten en geleerd ‘duidelijk’ te zijn. Natuurlijk is het wel de balans zoeken, tussen enerzijds assertief zijn en anderzijds uitzonderingen maken, want veel gasten ‘verdienen’ een uitzondering vanwege een allergie, een pech-geval of gewoon een spontaan idee. Het is tenslotte vakantie! Zo kochten we aan het eind van het seizoen een kleine muziek installatie voor een kinderdisco, nadat we onze gasten zagen dansen rond.. een mobieltje op de grond! 

Gasten relaxen op het plein

 

Tevredenheid begint natuurlijk met de juiste mindset. Ik las deze winter over het non-dualisme: mensen hebben altijd het gevoel dat ze nu (ook) ergens anders zouden moeten zijn of in de toekomst iets nog beter zouden moeten doen. Terwijl je nooit ergens anders of in de toekomst bent, maar altijd in het hier en nu. Zelfs als je al je doelen behaald hebt, zul je op dat moment weer nieuwe twijfels en toekomstplannen hebben. Stop met ‘willen veranderen’, begin met accepteren dat het is zoals het is. Relax, beweeg mee, volg … het is Goed.

Dit was een eye-opener voor mij. Ik kan mijn taken zoals ‘koken’, ‘receptie-uur’ of ‘de was’ op twee manieren uitvoeren: met m’n gedachten al bij de volgende taak (“ik moet opschieten, zodat ik zo meteen … “) of volledig in het hier en nu. Ontspannen om me heen kijkend wat ik in het hier en nu màg doen. Qua werk, maar ook qua gesprekken met de gasten, hobby’s en uitstapjes met het gezin. 

In de flow van de automatische piloot voor de taken waarbij dat kan, blijft er meer energie over om flexibel en relaxed te reageren op onvoorziene gebeurtenissen, verrassingen en vragen. Waarbij het ontspullen (zie vorige blog) slechts plankje voor plankje gebeurt, wat dan ook weer Goed is. 

Conclusie: Dankbaar voor weer een mooi seizoen !!

Voetbaltafel voor het speelkasteel