Kinderfeestje zonder jarige job

Dochter Jilke wordt over een paar weken 10, dus de uitnodigingen voor haar kinderfeestje deelt ze deze week uit. Op de Glamping gaan we komende zomer één keer per week een kinderfeest organiseren. Voor kinderen èn hun ouders. Dat is natuurlijk niet het enige verschil …

Jilke koos vorig jaar als kinderfeestje “naar de film”. Ik was er uiteraard bij, maar bleef zoals afgesproken wachten in het cafeetje van de bioscoop. De 9-jarige meiden stapten trots naar zaal 4 met hun flesjes ice-tea en bekertje popcorn; ik dook (na een laatste stiekeme controle van de zaal) in m’n boek. Wat een verschil met eerdere jaren qua voorbereiding (foto-speurtocht), begeleiding (cupcakes versieren, tasjes knutselen) en vooral het opruimen na afloop! Mijn vraag “Maar vind je een thuis-feestje niet specialer?”is beantwoord met “Ik wil dit jaar weer een bioscoop-feestje, mama”. Een escape-room-spel voor Franse meisjes in elkaar zetten had ik als oud-Scout een leuke uitdaging gevonden, maar nee… die moeite wordt me bespaard.

Zoon Thije is begin augustus geboren, dus die verjaart midden in ons seizoen op de Glamping. Dat vierden we de eerste 5 jaar met taart en cake op het terras voor alle gasten, en dan een spel of speurtocht voor de kinderen. Levend Ganzenbord rouleerde met ‘Volg de eendjes, zoek de schat’ en ‘Het grote Waslijnspel’, met allerlei opdrachtjes op kaartjes aan een waslijn. De benodigdheden stopte ik in witte dozen om andere ouders (al dan niet van een jarig kind) te faciliteren. Er kwam ook nog een spel voor kinderen-die-al-kunnen-lezen met geheimschrift en codes, maar nu is Thije als 12-jarige wel klaar met een feest waarop hij toegezongen wordt door kinderen van 2-10 jaar en hun ouders!

De vier witte dozen worden niet vaak gebruikt, er is toch een drempel om ‘de organisator’ te zijn: Zit de rest er op te wachten? Ik pak wel eens een witte doos wanneer het regent. Het overdekte plein is groot genoeg. En altijd denk ik na afloop “Dat zou ik vaker moeten doen!”. Zulke glunderende gezichtjes zie ik niet als ze een filmpje hebben gekeken. En ik herken de opdrachtjes uit welk spel dan ook, nog dagen terug in het eigen spel van de kinderen.

We hebben komende zomer de handen letterlijk wat vaker vrij. De organisatie en ervaring voor en achter de schermen is rond; onze kinderen zijn dan 10 en 13. We twijfelden wel even of we deze extra tijd zouden vertalen naar ‘georganiseerde activiteiten’. We zijn immers een Glamping zonder animatie team; we FACILITEREN het spelen. In januari hebben we een enquête rondgestuurd naar de gasten die een vakantie bij ons geboekt hebben voor komende zomer. 75 % van de vragenlijsten kwam binnen een week retour, waarbij 98 % aangeeft graag mee te willen doen met enkele georganiseerde activiteiten voor de kinderen.

Dus gaan we ervoor. Op maandag een kinderfeest-met-zonder-jarige-job. Met hulp van enkele ouders om een witte doos te kiezen, uit te pakken en de cake aan te snijden. Op donderdagavond na de BBQ staat de geluidsinstallatie klaar voor een kinderdisco. Wie zin heeft om mee te doen, is welkom!

De ideeën voor spelen, speuren, knutselen en koken met kinderen tot 10 jaar op of tijdens een vakantie die we de afgelopen jaren verzameld en bedacht hebben gaan een plaatsje krijgen op de website, als makkelijke printables voor andere ouders. Thije en Jilke zijn er letterlijk uitgegroeid, dus net als bij kleertjes die je doorgeeft, ga ik de boel opschonen en doorgeven aan de abonnees van onze nieuwsbrief. Activiteiten en ideeën voor een thuis-feestje, fijnere reis, ontspannen picknick, etc, etc. Wie zin heeft om er iets mee te doen (of aanvullingen heeft!), is welkom!