Oud wordt als nieuw

Het klus- en verfseizoen is weer begonnen op La Mauratie. Ik veeg de verfschuur schoon en klap de stellingen uit waarop de planken en latjes geverfd en gedroogd worden. Tussen het saaie ‘meters maken’ zijn de opknap-projecten waarbij iets ouds in ere hersteld wordt, de pareltjes.

Op La Mauratie hebben we heel veel opslagruimtes voor de tuinmeubels, het buitenspeelgoed, de houtvoorraad en onze persoonlijke spullen. Die ruimtes hebben we een naam gegeven in 2011 en die namen hanteren we nu nog. Zo staan onze fietsen in de ‘zomerschuur’, waar we bij de verhuizing in mei 2011 de spullen hebben neergezet die we die klus-zomer nodig zouden (kunnen) hebben.

In de ‘kerstschuur’ stonden in een cocon van muis- en waterdicht plastic de meubels en dozen die we bij de inhuizing met kerst pas hebben uitgepakt. In de kerstschuur bewaren we nu de naaimachine, kampeerspullen en ja ook andere seizoensartikelen zoals de kerstdecoraties.

De 10-raampjes gîte dankt haar naam aan de 10 raampjes aan de kant van het tentenveld en onze verwachting in 2011 dat we er spoedig een gîte in zouden bouwen. In 2013 dopen we de 10 raampjes gîte achter de schermen om tot ‘de verfschuur’. Daar zie je ’s zomers niets van, maar in de winter breng ik er menig uurtje door met schuurpapier, verfkwast en ontelbare planken en latjes.

 

De ’10 raampjes gîte’

 

Gelukkig is er afwisseling in de vorm van bijzondere projecten, zoals de overkapping voor Excellent Sarlat, die we als een hele grote puzzel zelf berekend, gezaagd en in elkaar gezet hebben. Voor die gîte kochten we bij de plaatselijke Brocante ook een hoge kast. Lelijk bruin gebeitst en de binnenkant en planken beplakt met bloemetjesbehang, maar met het originele oude glas in de deurtjes.

Fase 1: behang verwijderen en opschuren

 

We weten niet hoe oud de kast is, maar onder de het behang vind ik pagina’s van de kalender van 1963. De vorige ‘update’ is dus al ruim 50 jaar geleden! In het jeans-blauw met wit kan ie nu weer minimaal 25 jaar mee. Oud wordt als nieuw.

Fase 2: schilderen!

 

En soms wordt nieuw juist oud: wanneer Chris een stapel planken binnen brengt die ik grey-wash en opschuur voor een steigerhout-look, zonder de splinters en onafwasbaarheid van gebruikte ruwe planken. Hij maakt er het stapelbed en keukentje van voor tent 9 en het eindresultaat is heel mooi, maar zo’n tijdsinvestering voor een ‘used-look’ valt onder de categorie ‘eens maar nooit meer’! We maken liever iets nieuws van iets ouds…

 

Het eindresultaat