Renovatie van het badgebouw

In de mei-werk-vakantie van dit jaar schilderen we o.a. het badgebouw. Ik herinner me nog goed dat we deze varkensstal wilden afbreken, we vonden ‘em zóó lelijk. De ware schoonheid zit echter van binnen: de basis is een prachtige houtconstructie en de indeling in ‘nissen’ blijkt èrg functioneel. Ieder jaar nemen we meer ruimtes in gebruik en neemt onze waardering evenredig toe. 

 

In mei krijgen we ieder jaar familie en vrienden op ‘werkvakantie’. We kletsen al klussend bij en maken van boodschappen doen een uitstapje. We bewegen mee met het weer, de vrije dagen van de kinderen en het klustalent van onze gasten. Juist deze ‘go with the flow’ maakt het tot een werk-VAKANTIE. De BBQ staat net zo goed op de to do list als de receptie poetsen, vlonders repareren en kruidentuin snoeien..

Dit jaar staat o.a. het opnieuw schilderen van het badgebouw op de planning. Nu de gîte Achterom bekleed is met houten planken (zoals de tabaksschuren hier in de omgeving), valt de afbladderende muurverf niet meer te ontkennen. De eerste laag is al weer vijf jaar geleden…

Varkensstal bij aankoop

 

Al schilderend denk ik terug aan 2011, toen we la Mauratie kochten. We waren van plan om deze oude stal af te breken, om in de fundering een ‘infinity pool’ aan te leggen, met schaduwdoeken tussen een deel van de authentieke houtconstructie.

 

Plan 1: Infinity pool in fundering van badgebouw.

 

Eerlijk is eerlijk, we zagen niet zozeer de mogelijkheden van het gebouw… als wel een lelijke puist in het uitzicht over de heuvels. Gelukkig zagen de vrienden van onze eerste mei-werk-vakantie (2011) deze mogelijkheden wel: de nissen hebben precies de juiste afmetingen voor een badkamer, waarbij de leidingen weggewerkt kunnen worden in de ruimte waar ooit de mest in weg werd gespoeld; de voorruimte leent zich prima voor 4 afwasbakken, de tenten kunnen er in de winter in worden opgeslagen… We zijn in 5 minuten ‘om’. We hadden al bedacht dat een infinity-pool eigenlijk te gevaarlijk is voor kleine kinderen. En dat het effect grotendeels zou wegvallen met een hek er om heen. Het slopen beperkt zich dus tot het dak!

 

De oude nissen…

 

… omgebouwd tot badkamer.

 

De stalmuurtjes worden opgemetseld en betegeld. Het eerste jaar zien de 3 gast-families 6 kleurige badkamerdeuren en een soort nooduitgang. Achter hun eigen deur, vinden ze een keurige badkamer. Achter de andere deuren… zouden ze zo de oude stal weer instappen! Drie badkamers worden er 6, dan 8, dan 9.

In het tweede jaar berekent Chris dat we achterin het gebouw 4 nissen gaan overhouden en hij oppert het idee om daar een kleine gîte in te bouwen. Met een stuk krijt schetsen we een keukenblokje, de bedden, de badkamer.. en we hakken de knoop weer in 5 minuten door. Als we één ding NIET missen aan onze oude banen, dan zijn het wel de vergaderingen en schijven waarover beslissingen genomen moesten worden! We gaan ervoor om het tweede seizoen te openen met 6 tenten, de vrijstaande gîte èn de gîte Achterom.

 

Making of.. the gîte Achterom

 

In de winter voor het derde seizoen hoeven er in het badgebouw ‘slechts’ 2 badkamers te worden bijgebouwd (tent 7 en 8), we bouwen die winter het receptiegebouw. Maar daar vangt Chris al slopend een stuk latei op zijn kuit, die met 27 hechtingen en 6 weken niet belasten, de planning flink in de war schopt. Ik word bevorderd van assistent tegelzetter, naar chef. En het lukt. Ik betegel de 2 badkamers. Niet in 5 maar in 15 dagen. Met ups en downs, trots en frustratie. Chris grapt er over dat ze ietsje kleiner zijn uit gevallen omdat hij twee zakken lijm gebruikt per badkamer en ik zes. Tja..

In de jaren daarna zijn de wasmachine- en opslagruimtes aan de beurt. Met stofvrije kasten en bakken creëren we handige hoekjes, vaste plekken en overzicht.

 

En nu, in 2017, vergroten we het terras van de gîte Achterom en krijgt het badgebouw een dikke laag nieuwe verf. We lopen ook alle kozijnen en kitvoegen na… groot onderhoud voor een heel belangrijk gebouw. Met hulp van mijn (schoon)ouders smeer ik als een liefkozend ‘dankjewel’ vijf 10-liter emmers ‘vanille-yoghurt’ op de muren.

 

Badgebouw in zandsteenkleurige verf.