Ontdekkingskaart grotten en prehistorie

Lokaties grotten en prehistorie

Prehisto-dino Parc

In een bos van meerdere hectares staan chronologisch het eerste leven in de oceaan, de eerste vogels, de dinosaurussen, een vulkaan, aapmensen en een nederzetting van de neanderthalers (3500 jaar v.C.) uitgebeeld op ware grootte en met geluid. Het is een mooie natuur-wandeling voor de hele familie, veel te zien. (meer…)

Préhisto-parc

Dit park beeldt de periode uit waarin de Neanderthalers plaats maakten voor de Cro Magnon, semi-nomaden, zo’n 35.000 jaar geleden. Wetenschappelijk onderbouwd, geluidseffecten en veel beelden van mensen en dieren in levensechte momentopnamen zoals de jacht of het maken van een muurschildering. In de zomer is er ook toepasselijke animatie (hogere entreeprijs!). Mooie souvenirwinkel. Het wandelpad is goed toegankelijk en goed te behappen. (meer…)

Le Conquil

In dit schaduwrijke park is een wandeling van zo’n anderhalf uur uitgezet langs dinosaurussen (1) en langs grotten met natuurlijke schuilplaatsen van de prehistorie tot de middeleeuwen (2). Voor kinderen is er een speurtocht (parcours des enfants) uitgezet waarmee zij een souvenir kunnen verdienen. Het bezoek is te verlengen met een “Parcours Avonture” in de bomen (3): erg leuk voor groot en klein. Ook is er een picknickplaats, snackbar en winkeltje. Ligt vlakbij Saint-Léon-sur- Vézère wat één van de ‘plus beaux villages de France’ is. (meer…)

Gouffre de Proumeyssac

Een keer geen lange gang… maar een balzaal (‘de Cathédral’) die je op 2 verrassende manieren betreedt / bekijkt (ook al zonder de ‘nacelle’: is liftje dat je kunt boeken met bijbetaling!). Als je zelf aan de beurt bent voor de uitgang, begrijp je waarom het zo langzaam gaat! Met licht- en geluidshow echt een mooie attractie. Niet buggyproof, maar grote plus is het park met o.a. een mooie speeltuin en snackbar om de tijd te overbruggen tot het tijdstip op de tickets. (meer…)

Gouffre de Padirac

Je daalt met liften en/of trappen 103 meter af naar de bodem van de Gouffre, een reusachtige ronde put. Vervolgens begint de rondleiding met een boottocht over de ondergrondse rivier, gevolgd door een wandeling met klimmen en dalen en de boottocht terug. Constante temperatuur van 13 graden, mooie verlichting, felblauw helder water, vriendelijke gidsen … een gelikte commerciële attractie waarbij vooraf reserveren via de site mogelijk/ gewenst is. (meer…)

Les Grottes du Roc de Cazelle

Dit uitgestrekte park omvat twee smalle valleien en een rots waarin en waaronder in de préhistorie jagers leefde; in de middel-eeuwen een versterkt fort werd gebouwd en in het begin van de 20e eeuw een vredig dorp/ veeboerderij lag. De flinke wandeling loopt chronologisch langs vele beelden (ook van dieren) en werktuigen. Er is een picknickplaats met snackbar. In de zomer veel activiteiten voor kinderen, zie website! (meer…)

Les Grottes de Lacave

Deze wat minder bekende grot biedt met haar ’12 feërieke zalen’ voor elk wat wils, o.a. blacklight effect waarin druppels druipsteen fel oplichten. Door de afwisseling goed te doen met kleine doorzetters (1,5 uur incl. electrisch treintje heen en terug), maar niet buggy-proof. Tip: kinderen vooraf naar het toilet in de souvenirwinkel! Nederlanders krijgen A-4tje met duidelijke uitleg per zaal. (meer…)

Le Parc du Thot

Ook in Montignac, een kindermuseum & dierenpark over Lascaux en de prehistorie. Het biedt in de zomer leuke kinderateliers zoals boogschieten aan, die je dient te reserveren. Dat kan je vooraf telefonisch doen. Wat erg jammer als blijkt dat alles “vol” is die dag! (meer…)

Lascaux 4

Op 200 meter van de beroemde grot Lascaux is een exacte kopie nagebouwd van deze in 1963 voor het publiek gesloten grot (Unesco Wereld erfgoed): Lascaux 2. Dezeis enkel nog te bezoeken door professionals & studenten. Lascaux 3 is een reizende tentoonstelling en eind 2016 is Lascaux 4 geopend: een museum met o.a. ’n KOPIE van de originele grotschilderingen (Lascaux 1), veel interactieve en technische snufjes en dat alles in een stylistisch gebouw. Kaartjes met tijdstip van rondleiding via internet reserveren is een must. (meer…)

La Roque Saint-Christophe

Ligging, vorm en uitzicht van de Roque zijn erg indrukwekkend: parallel aan de Vezère rivier, op zo’n 40 meter daarboven, is in de rotswand een ‘overdekt terras’ uitgesleten van ruim een kilometer. De grot en maquettes tonen hoe mensen er sinds de préhistorie hebben gewoond, met over-blijfselen van een middeleeuwse stad, fort en kerk. De rondleiding duurt voor kinderen onder de 6 wat lang. Ook het Maison Forte richt zich niet zo op de allerkleinsten. De martelwerktuigen tentoonstelling is zelfs best eng. Maar het volledig gemeubileerde kasteel ligt geheimzinnig half in de rots gebouwd en blijkt dus veel groter dan het van buiten lijkt. Een kerk, cel en kelder ontbreken niet, verbonden met trapjes en smalle gangetjes, veel te ondekken dus. (meer…)