Sarlat en andere leuke stadjes

Place de la Famille: leuke stadjes om te bezoeken in de omgeving van de glamping.
In onderstaande stadjes hebben we een speurtocht uitgezet door het oude centrum, speciaal voor kinderen van 3 tot 10 jaar. Met tips voor restaurantjes en familie-activiteiten in de buurt, om van het stadsbezoek een leuke uitstap te maken.


SARLAT-LA-CANÉDA op 25 kilometer

Markthal en panorama lift in voormalige kerk, de Lanterne des Morts achter de andere kerk, straatartiesten, standbeeld van de drie ganzen…

Klimparken langs de weg naar Souillac en het Voie Vert (fietsroute over oude spoorbaan)

Op de markt en in de smalle straatjes zijn vele restaurantjes te vinden, allemaal met ruime, soms patio-achtige terrassen. Sfeervol door de natuurstenen muren en gevels rondom. Er zijn ook zaakjes die schep-ijs, belegde broodjes of kebab verkopen.

Weekmarkt op woensdag- en zaterdagochtend. Ambachtelijke winkels en dagelijkse kraampjes voor souvenirs als een leren tas, chocolade, gedroogd fruit, paté, notenolie en – taart.

SALIGNAC EYVIGUES op 8 kilometer

Volg de speurtocht rond het kasteel voor een wandeling terug in de tijd: stenen huisjes, een overdekte marktplaats, een oude herberg en twee wasplaatsen.

Er is een speeltuintje voor de allerkleinsten, ook een trimbaantje met picknicktafels. Drie maandagen per jaar (eind juli/ begin augustus) is het openlucht museum geopend: oude mannetjes demonstreren hun oude ambachten.

Het café / restaurantje op de markt is heel kindvriendelijk qua menu, Le Duo om de hoek en The Black Duck in het buitengebied ook. In juli en augustus is er op vrijdagavond een eetmarkt op het plein. Een grote BBQ, kraampjes lange tafels en live muziek: een Franse avond ‘entre amis’; erg leuk om met meerdere families zo de week af te sluiten.

Er is een Intermarché met benzinestation. Of ‘go local’ in het supermarktje op de hoek van de markt (waar op dinsdagochtend de weekmarkt is); naar le Magasin de Producteurs voor verse groente, fruit, vis, wijn en zuivel, de bakker en de slager. Neem er gerust de tijd voor, het is vakantie!

SAINT GÉNIÈS op 15 kilometer

Het is een heel klein dorpje opgetrokken uit geel natuursteen. Er wordt iedere zondagmorgen een weekmarkt gehouden. In het toeristenseizoen verdubbelt het aantal kraampjes. Zoek tijdens de speurtocht de ruïne en de kapel, ga ook zeker even naar binnen als dat kan.

De speurtocht, er is een speeltuintje in de vorm van een trein bij de parking vóór het dorpje met veel picknicktafels en een oude wasplaats om samen te bekijken. Een ezeltocht bij …. Of een relaxt dagje aan het meertje van Tamniès met zandstrandje en speelmogelijkheden?

In juli en augustus is er een avond eetmarkt op het pleintje. Een grote BBQ, vele kraampjes en lange tafels: een Franse avond ‘entre amis’; erg leuk om met meerdere families naar toe te gaan (of op vrijdag naar de eetmarkt in Salignac).

Op de weekmarkt op zondagmorgen koop je heerlijke aardbeien en andere streekproducten zoals notenolie. Er is ook een oubollig supermarktje. Op de terugweg kom je langs de Intermarché van Salignac, die ook op zondagochtend open is.

TERRASSON-LAVILLEDIEU op 20 kilometer

De naam zegt het al: het oude centrum ligt op de terrassen van een heuvel. Erg veel trappen, steegjes en mooie vergezichten. Een toeristisch pareltje met haar fonteinen, de oude voetgangersbrug (mèt tolwachtershuisje), artistieke winkeltjes en ‘3D’- muurschilderingen.

De draagzak meenemen in plaats van de buggy! En droge kleding voor de kids als het een zonnige dag is. Jardin de l’imaginaire, het chocolademuseum, picknick en bal mee voor in het park achter de Parking, daar is een speeltuintje en veel ruimte. In juli en augustus is er op woensdagavond straattheater en muziek, dat begint helaas niet vóór 21.00 uur. In die maanden is er iedere avond om 22.00.

Er zijn veel knusse restaurantjes, onze favoriet zit recht tegenover de kerk. Bij de ingang van les Jardins de l’Imaginaire zit een restaurant met eetbare bloemen in iedere gang. En er zit een leuke kebab bij de auto-brug (ter afwisseling van de eend en paté ;).

Terrasson wordt ieder jaar meer een stadje voor pottenbakkers, tekenaars, boekbinders, etc. Leegstaande panden mogen tegen een kleine vergoeding gebruikt worden als pop-up stores en daar staan dan prachtige spullen en souvenirs in een decor van half gerenoveerde muren…ROCAMADOUR op 40 kilometer

Bedevaartplaats op 3 niveaus: tussen het kasteel op de top en de Kathedraal in het midden loop je in haarspeldbochten langs de afbeeldingen van de lijdensweg en een kapel in de rotswand. De Kathedraal mag je enkel bezoeken in kleding die schouders en bovenbenen bedekt. Aanraders: de vogelshow Rocher des Aigles of acrobatische Ridders-op-paarden-show Durandal.

Bezoek aan geitenboerderij (10 km vóór Rocamadour), treintje door de vallei, Grotte de Lacave of Prehistorisch Dino park in Martel.

Roc de Berger met klimparcours voor de kinderen. Er zijn ook kindvriendelijke restaurants op de hoge parking en in de winkelstraat.

De winkelstraat bevindt zich op het onderste niveau, onderaan de Pelgrimstrappen. Je vindt er ambachtelijke zeer toeristische winkeltjes (souvenirs, zeepjes, vazen, t-shirts, schep-ijs). Naast de Kathedraal (middelste niveau) ligt een indrukwekkende winkel vol souvenirs met een kerkelijk tintje ;).