Ontdekkingskaart kastelen en tuinen

Lokaties kastelen en tuinen

Jardin suspendus de Marqueyssac

Jardins suspendus de Marqueyssac

Dit domein bevindt zich op een langgerekt rotsblok in een bocht van de Dordogne, zodat deze hoge tuin aan alle kanten (in het bijzonder vanaf het Bellevédère, 130 meter boven de rivier) een prachtig uitzicht over de omgeving biedt. In de sprookjesachtige tuinen is ontzettend veel te zien en te ontdekken. De grillige ronde vormen van de buxusstruiken, 2 speeltuintjes, een restaurant/thee-salon, watertuin, fantasierijke beelden, picknickplaats/ snackbar, mijmer-bankjes, etc. etc. Echt een tuin om de tijd voor te nemen, zo is de 3D plattegrond en Nederlandse toelichting nodig om niets te missen. In de zomermaanden zijn er dagelijks kinderactiviteiten en op donderdagavond wordt het park feeëriek verlicht met 2000 kaarsjes. Verrassend: De Via Ferrata des Rapaces: een mogelijkheid om (mits groter dan 1.30 m, sportief gekleed en geen hoogtevrees) langs de rotswand op grote hoogte om de tuin te klauteren, uiteraard gezekerd. Ook is er van april tot september een ‘Navette’ (shuttlebusje) maar qua afstanden is dat niet echt nodig. (meer…)

Jardins du Manoir d’Eyrignac

In deze prachtige tuin met Italiaanse invloeden (symmetrie, geometrische buxus-figuren), zijn wandelingen uitgezet van 2,5 en 4,5 kilometer, met Nederlandstalige quizvragen voor de kinderen, exposities en informatiepanelen voor de volwassenen, een vogel volière en een labyrint. Vrij prijzig, dus plan ruim de tijd voor een bezoek, met het informatieboekje bij de hand. In 2019 staan er poetische beelden van kringloopmateriaal. (meer…)

Jardin d'imaginaire

Jardin d’Imaginaire

Een attractie waarbij je voor de kinderen reservekleding dient mee te nemen: waterschade is gegarandeerd! Na een (voor kinderen iets te?) lange uitleg over de opbouw van de 13 thematische tuinen, neemt de gids je mee door de kunstig aangelegde terrastuinen met verrassende doorkijkjes en waterpartijen. Het is jammer dat niet de kinderen maar de gids het tempo bepaalt, al voegt zijn uitleg ook beslist wat toe over de keuze en betekenis van bloemen, materialen en vormen. De kinderen volgen de waterstroompjes of verbazen zich over springende fonteinen. (meer…)

Chateau de Castelnaud

Château de Castelnaud

Dit is het door (Nederlandse) toeristen meest bezochte kasteel in de omgeving en dat is terecht. Er is veel te bekijken, naast het prachtige uitzicht en de grote collectie middeleeuws wapentuig, ook demonstraties in de zomermaanden van riddertoernooien en oude ambachten. Kinderactiviteiten van die dag (vaak in de kelder!), worden bij de ingang aangekondigd. Het dorpje dat als een voorprogramma meelift op het succes, de mooie souvenirshop, Nederlandse rondleiding (hoogseizoen) en taverne maken het geheel tot een feestelijke uitstap. Tip: informeer bij de kassa naar het ‘parcours découverte’ voor de kinderen en eventueel naar het combi ticket met Les Jardins de Marqueyssac (voor een andere dag). (meer…)

Chateau Les Milandes

Château Les Milandes

Dit kasteel is ingericht als een museum ter ere van haar laatste bewoonster: Joséphine Baker (1906- 1975), bekend van haar zangcarrière in combinatie met ‘exotisch’ dansen in een rokje gemaakt van bananen. Deze Amerikaanse kocht het château in 1947, speelde een rol in het verzet, adopteerde 12 kinderen van verschillende nationaliteiten, moderniseerde het kasteel naar eigen, excentrieke smaak en werd in 1962, bankroet, het kasteel uitgezet. Een indrukwekkend levensverhaal en het kasteel heeft nog een mooie bonus: een onderhoudende roofvogel show van 30 minuten waarin 6 tot 8 bedreigde vogelsoorten worden voorgesteld. Tip: zoek op tijd een schaduwrijk plaatsje! Je kunt de vogels buiten de show om (be)zoeken in hun verblijven, voorzien van informatieborden. (meer…)

Chateau de Commarque

Château de Commarque

Een kasteel in de categorie ‘anders dan anders’: een kasteelruïne die met beleid en visie wordt opgeknapt. Je krijgt een map mee met tekeningen ‘hoe de kamer of de kapel er vroeger uit zag’. Het samen onderzoeken waar de tekenaar gestaan moet hebben en de vele ‘stagiaires’ die aan het werk zijn met de renovatie, maakt de bezichtiging interactief en origineel. Er zijn ook workshops voor kinderen vanaf 6 jaar en een wandelpad, maar verwacht geen Nederlandstalige uitleg… Niet buggyproof. En kinderen vooraf naar toilet op parkeerplaats (in het kasteel is er geen). (meer…)

Chateau de Hautefort

Château de Hautefort

Een prachtig gelegen kasteel met een kindvriendelijke route langs een ondergrondse bakkerij en kapel, brede trappen, ingerichte zalen, een tuin vol geometrisch gesnoeide buxushagen en ronde toren met overrompelende houten dakconstructie. De papieren Nederlandse rondleiding is een boekje, wat echt verdieping geeft aan het bezoek met alle genoemde détails en historische weetjes. (meer…)